Sanban Seny

About

Mijn naam is Seny Touré, ik ben geboren in Conakry (Guinée) en ik ben er ook opgegroeid.  Al van toen ik klein was hield ik van muziek zonder er echt bij stil te staan.  Overal klonk muziek en ik wilde er naar toe maar ik was nog te jong…  Ik denk dat ik toen vier jaar was.

 

Op een dag kwamen de griots bij ons en zonder dat mijn moeder en de griots zelf het wisten volgde ik hen tot de plaats waar het feest was.  Natuurlijk was er grote paniek thuis, mijn moeder en grootmoeder waren erg ongerust.  Omdat het feest zo ver was viel ik daar op een mat in slaap.

 

Toen ik zo’n 11 jaar was had elke wijk in Conakry zijn eigen balletgroep en men kwam mij en mijn tweelingbroer Lansana halen om in het ballet van de wijk te spelen.  Muziek spelen was toen het enige waar we aan dachten.  Vanaf dat moment deed ik er alles aan om de repetities  van het nationaal ballet te kunnen bijwonen.

Ik raakte zo verdiept in de muziek dat ik met school stopte. Ik ging bij vrienden in Coléah wonen en nog later in Gbesia port, in Conakry.

Nadien speelde ik in veel balletten om dan solist te worden in “Les Ballets Africains”.  Daar heb ik eerst heel lang begeleid.  Ondertussen was ik ook geboeid geraakt door de schilderkunst.  Ook daar kan ik mij uitdrukken, het is nog altijd een stuk van mijn leven.

Met les Ballets Africains heb ik de wereld rondgereisd tot ik me in België vestigde.  Ik geef er al jaren les en wil vooral mijn muziek en cultuur delen met anderen.  Door de djembe ontmoet je mensen die je voordien niet kende.  Je leert samenspelen en plezier maken.  Je kan er vrienden door vinden.

Percussie, schilderen, dit delen met anderen – het blijft voor mij van levensbelang.

Sanban Seny.